Udførelse af en mindre bursting-opgave i et villakvarter

Generelt om projektet

Som en del af en rammeaftale mellem Samn Forsyning som bygherre og Per Aarsleff A/S som totalentreprenør, har Østergaard A/S udført diverse burstingopgaver ifm. omlægning af vandrør i Horsens midtby. Arbejdet udføres i forbindelse med etablering af et kloaksystem, hvor det eksisterende fællessystem i Jyllandskvarteret skal adskilles til hhv. regnvands- og spildevandsledninger.

Bursting-metoden er én af disciplinerne inden for styret underboring og betyder kort fortalt, at eksisterende vandrør sprænges (burstes) for at gøre plads til nye rør. Ved bursting-metoden trækker man det nye rør efter at have sprængt det eksisterende rør. Dette betyder, at tracéet er fastlagt på forhånd og nye boringer derfor ikke er nødvendige. I Horsens har Østergaard været underentreprenør på burtingopgaven, hvor 110-år gamle Ø80 støbejernsrør er udskiftet med nye Ø63 PE-rør.

På bursting-opgaven i Horsens indførtes et stålrør i eksisterende føringsvej. Stålrøret samles for hver løbende meter og føres frem af en bursting-maskine. Rørene samles i startgruben for hver løbende meter, og føres af burstingmaskinen frem til modtagergruben. Når burstingstangen har nået modtagergruben, påmonteres et skær for enden af stangen. For enden af skæret påmonteres det nye PE-rør som nu trækkes tilbage i føringsvejen, umiddelbart efter at skæret har flækket det gamle rør. På denne måde håndteres bursting af gammelt rør og itrækning af nyt vandrør i samme proces. Under normale forhold tager det ca. 1 min. at burste en enkelt meter med en bursting-maskine som kan trække op til 40 tons. 

Der er i alt udført 677 meter bursting af støbejernsrør på projektet og anlagt nye vandledninger. Udover bursting-arbejdet er der tilkommet 615 meter styret underboring da flere af rørene i jorden ikke kunne burstes. Bursting arbejdet i Horsens midtby er afsluttet i maj i 2022. 

Billeder fra burstingprojektet i Horsens

Se her hvordan bursting udføres i praksis

I videoen vises et lille klip, hvordan bursting (også kaldet rørsprængning) udføres i praksis.

Har du spørgsmål vedr. styret underboring?

Kontakt afdelingsleder Jim Skovbæk Valentin på jsv@oestergaardas.dk eller ring på telefon:

Download projektbeskrivelse

Vil du vide mere om vores NoDig metoder?

På denne side finder du en oversigt over vores specialer inden for NoDig metoderne.

Læs mere om vores NoDig styret underborings- tunnelerings- gennempresnings- projekter

Adresse

Sverigesvej 4, 7100 Vejle

Danmark

Ring til os

75 82 34 55

Generelle spørgsmål

mail@oestergaardas.dk

CVR nummer

73381711

Send os en besked

Kontakt os